Ne csak nézd, értsd is meg!

Autósport a zöld asztal mellől

Kerülj közelebb: Legyél te is sportbíró! - #3

2019. december 20. - motorsport.steward

adobestock_235194866.jpg

[ Blogunk elköltözött. A frissebb tartalmakért keresd fel az autosport-szakszotar.hu oldalt. ]

Mindig is vonzott az autósport világa? Imádod a benzingőzt? Nézőként rendszeresen látogatod az autóversenyeket? Itt a lehetőség, hogy most még közelebb kerülj ehhez a világhoz!

Hogyan?

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Sportbírói Bizottsága (MNASz SBB) meghirdette az éves új bíró képzési tanfolyamát. A tanfolyam részleteiről itt olvashatsz: https://www.sportbiro.hu/index.php/uj-sportbiro-tanfolyam-2020

Jelentkezni is ugyanezen a felületen tudsz.

Hogyan épül fel a képzés?

A képzés során az általános alapok (általános ismeretek, biztonság, rádiózás, zászlójelzések, egészségügyi ismeretek) mellett valamennyi MNASZ szakág szabályaival megismertetik a leendő sportbírókat. Az elméleti mellett gyakorlati része is van a képzésnek.

Mi történik a sikeres vizsga után?

Az első két évben az ifjú sportbírók „gyakorló sportbíró” státuszban vannak. Ez azt jelenti, hogy csak egy tapasztaltabb kolléga mellett dolgozhatnak, önállóan nem kerülhetnek beosztásra. Annak ellenére, hogy ez első hallásra egyfajta korlátozásnak tűnik, valójában inkább segítség az ifjú kollégák számára. Egyrészt bár mennyire is törekszenek az oktatók arra, hogy a lehető legrészletesebben mutassák be az előadásokon egy-egy szakág szabályait, a terjedelmi korlátok miatt ez nem lehetséges. Másrészt a gyakorlati képzés folytatódik azzal, hogy az nem dolgozhatnak önállóan a gyakorló sportbírók, hiszen ilyenkor fog sok olyan helyzettel találkozni a leendő kolléga, amelyek közúton vagy akár nézőként nem biztos, hogy találkozott.

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki tényleg közelebb szeretne kerülni az autósporthoz.

Egy sikeres sportbírói karrier sok-sok lehetőséget megnyit az ember előtt. A magyar sportbírók jó hírnévnek örvendenek szerte a világban. A hazai versenyek mellett évente több külföldi Formula 1-es futamon is részt vesznek magyar bírók, de ide sorolhatjuk akár még a Le Mans-i 24 órást is.

De például a sportbírói vizsga alapfeltétele a sportfelügyelővé válásnak is. ;)

Kinek NEM ajánlom?

  • Azoknak, akik csak a Formula 1-es futam jegyet szeretnék így megspórolni,
  • illetve azoknak, akik ebből szeretnének főállásban megélni.

Az első évben bekerülni az F1-es futam beosztottjai közé nem lehetetlen, de nincs rá garancia. Arra pedig, hogy poszton vagy a boxutcában kezdje meg az ifjú kolléga a karrierjét, arra meg végképp nincs garancia. Ha viszont keményen dolgozik az ifjú sportbíró, akkor azért ezeket hosszabb-rövidebb idő alatt elérheti.

Megélni pedig végképp nem lehet ebből. Ez egy hobbi, annak a jó és a rossz oldalával együtt. Igaz, hogy van költségtérítés, de az inkább jelképes, mintsem azt lehetne rá mondani, hogy meg lehetne élni belőle. Igen, van egy nagyon szűk kör, akik a Hungaroringen hétköznapokon is dolgozni tudnak (teszteken vagy egyéb rendezvényeken), de ha figyelembe vesszük a szezonalitást, akkor be kell, hogy lássuk, évi 365 napra nem teremt megfelelő megélhetési lehetőséget ez a munka!

Életképek a sportbírók életéből

A sportbírók munkájába az alábbi videók nyújtanak betekintést:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr9915360554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.12.22. 01:00:04

Szia Zöld Asztal.

Az online365.hu oldal tulajdonosa vagyok, és az ügyben kereslek, hogy a weboldalalom a minőségi blogod írásaid, fényképeid, videóid etc. jogtisztán megoszthassak.
Szerintem érdemes lenne az eddigi írásaidat napi szinten, időzítve megosztani első lépésként már csak azért is, mert azok többet érdemelnek, minthogy a "fiókban" senkihez se jussanak el miután már egyszer élesítetted. Igen is megérdemelnek még egy kőrt - még többet is.
Következő kőrben, meg jöhetnének az egyedi, új, friss tartalmak.
Ekkor már pénzt is lehet keresni, nem csak lájkokat.
Ha felkeltette az ajánlatom és az együttműködési szándékom az érdeklődésed, akkor kérlek keress meg légyszíves a hungarian.geographic@gmail.com címen

Köszönettel:
HG

ps. az online365.hu jelenleg "terhelési" időszakban van, de már látható és elérhető. A terveim szerint a következő 2 hétben szeretném élesíteni és elindítani a nagy nyílvánosság felé.
süti beállítások módosítása